Spatadertherapie

Spataderen zijn abnormaal verwijde aderen, die hun elasticiteit verloren hebben. Vooral op de benen zijn de kronkelende, blauwe aderen ontsierend. De gebruikelijke remedie is het dragen van steunkousen of het wegspuiten van oppervlakkige aderen. De Vereniging van Spatadertherapeuten pleit echter voor een preventieve behandeling van spataderen, gericht op het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Spataderen zijn vaak erfelijk. Men wordt geboren met een zwakte van het bindweefsel, waardoor de aders gemakkelijker uitzetten. Onder invloed van de zwaartekracht zakt het bloed naar de onderbenen en ontstaan daar spataderen.

Door zowel de veranderende hormonale invloeden als een bemoeilijkte terugstroom van het bloed – door druk van de groeiende baarmoeder – ontstaan tijdens de zwangerschap vaak spataderen

Eventuele klachten bij spataderen kunnen zijn:

De therapie

De Spatadertherapie is ontwikkeld door Jom Lamers. Hij ontdekte tijdens het masseren van zwangere vrouwen dat ook de klachten van spataderen verminderde. Hij bouwde de speciale spatadermassage verder uit.

De therapie bestaat uit een massage, oefeningen en het aanpassen van de leefwijze. Doordat de aderen verwijd zijn kan het bloed niet goed afgevoerd worden. Dit kan onder meer komen omdat de kleppen, die ervoor zorgen dat het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog gevoerd wordt, niet goed meer sluiten. Het bloed stroomt dan terug of er blijft elke keer wat “oud” bloed staan. Dit betekent dat er geen goede uitwisseling van voedingsstoffen, nodig voor o. a. een goede spierwerking, en afvalstoffen, vrij gekomen bij o.a. spierarbeid, kan plaatsvinden. Er kan dus niet genoeg “vers” bloed aangevoerd worden, omdat de aderen vol staan met “oud” bloed.
De massage is er op gericht om dit “oude” bloed af te voeren, zodat er weer een goede uitwisseling van afvalstoffen en voedingsstoffen kan plaats vinden. Hierdoor zal het omliggende weefsel, spieren en huid, weer beter doorbloed worden. De spieren zullen hun werk weer beter kunnen doen en de huid krijgt zijn elasticiteit terug. De huid zal daardoor betere tegendruk kunnen geven aan de aderen, waardoor er minder kans is op uitstulping van de ader.
De oefeningen zijn er opgericht dat de spierpomp werking, nodig om het bloed in de aderen af te voeren, beter word uitgevoerd.
De leefwijze dient aangepast te worden opdat de massagetherapie zo goed mogelijk aanslaat. Men moet dan denken aan niet meer met de benen over elkaar zitten, omdat de doorstroming in de aderen dan belemmerd wordt. Daarnaast wordt aangeraden om meer bewegen in de vorm van bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Kortom, ook de cliënt zelf kan veel doen om de therapie zo goed mogelijk aan te laten slaan.

Men begint met een aantal behandelingen achter elkaar om de circulatie weer goed op gang te brengen. Al na enkele behandelingen, 3 tot 4, is men al enkele dagen klachten vrij.Dat is ook de reden dat men 6 weken achter elkaar komt voordat men de behandelingen af gaat bouwen. Na deze 6 weken is men een hele week klachten vrij.Afhankelijk van de aard van de klachten zal men steeds langere tijd tussen de behandelingen kunnen opbouwen.

98% van de mensen komt klachten vrij.
En dit alles op een prettige manier.
Er komt geen spuit of ingreep aan te pas.
Ook steunkousen kunnen tot het verleden behoren

Maar men houdt er een algeheel aangenaam gevoel aan over, daar een massage invloed heeft op de algehele gemoed toestand.

Gevolgen van de therapie:

Behandeling van zwangeren

De spatadertherapeuten richten zich voornamelijk op zwangere vrouwen. Zij krijgen er namelijk 2 liter bloed en 5 liter vocht extra bij tijdens de zwangerschap. Het hormoon progesteron maakt de wand van de aderen slapper en wijder, zodat ze gaan uitzetten om het toegenomen bloedvolume te kunnen bevatten.De uitgerekte aderen en haarvaten kunnen onder invloed van de druk van het bloed en de slechter sluitende kleppen gaan uitzetten in de richting van de huid. Dan zie je de spataderen verschijnen. Door de slechtere doorstroming vind er een verminderde uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen plaats waardoor de conditie van de aderwand en de huid verslechtert. Gevolg: pijn- en vermoeidheidsklachten.De meeste artsen adviseren steunkousen, maar de Vereniging van Spatadertherapeuten vindt dat de conditie van de huid nog verder verslechtert als de elasticiteitsfunctie wordt overgenomen door steunkousen.Het doel van de Spatadertherapie is juist om de conditie van het bloedvaten systeem en de huid zo optimaal mogelijk te houden. De therapie wil het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleren Dit wordt bereikt door het ondersteunen van de bloed circulatie en het bevorderen van de huidcirculatie met behulp van specifieke handgrepen.

Behandeling

Vanaf de twintigste week van de zwangerschap komt de cliënt iedere week voor een behandeling, welke circa een uur duurt. Het is een vrij stevige massage van de benen. Intensief voor de therapeute maar ontspannend voor de cliënt. Hierdoor blijft het ader systeem en de omringende weefsels in een betere conditie. De huid blijft gezonder en steviger, zodat de spataderen meer weerstand ondervinden en minder snel naar buiten kunnen uitzetten. Tijdens de massage wordt er een neutrale massageolie gebruikt, om de behandeling zo zuiver mogelijk te houden. De therapeute maakt gebruik van verschillende grepen. Het tempo van de massage wordt bepaald door de stroomsnelheid van het bloed. Het bloed stroomt als het ware voor de handen van de therapeute uit. De druk op het weefsel wordt langzaam opgebouwd om de circulatie rustig op gang te brengen. Bij de eerste massage wordt 60% druk gegeven, de tweede keer 80% en pas bij de derde behandeling 100%. Na de bevalling volgen nog acht behandelingen in de ontzwangeringsperiode.

Spataderen die tijdens de zwangerschap ontstaan en tijdig worden behandeld trekken geheel of vrijwel geheel weg na de bevalling. Na enkele behandelingen is er beduidend minder pijn. Moeheid in de benen is niet of nauwelijks meer aanwezig. Oude spataderlocaties, bijvoorbeeld van een vorige zwangerschap, worden over het algemeen lichter van kleur en geven minder of geen pijnklachten. Soms trekken deze locaties ook weg. Steunkousen worden niet gedragen.

Na de bevalling nemen de huid en vaten hun normale vorm weer aan, en kunnen weer goed functioneren de kans op blijvende spataderen is verminderd. Het cosmetisch effect is ook positief. De verantwoording voor een optimaal resultaat ligt ook bij de cliënt.

Leefregels

Tijdens het intakegesprek gaat de therapeute diep in op de elementaire leefregels zoals het vermijden van hoge hakken, alcohol, roken en veel staan. Thuis kunnen enkele lichte oefeningen gedaan worden. Hoe beter men deze regels en oefeningen navolgt hoe beter het resultaat van de therapie De client heeft dus zelf ook een verantwoording voor het welslagen van de therapie.

Behandeling overige cliënten

Het principe van de therapie is het in goede conditie brengen en of houden van de aderwand en huid. Hierdoor ontstaat een betere doorstroming van het bloed en worden afvalstoffen en vocht afgevoerd. Voor dit probleem is een spatadertherapie ontwikkeld.

Deze therapie bestaat uit massage en het verstrekken van leefregels. De duur van de behandeling is ongeveer een uur en wordt als aangenaam ervaren. De spatadertherapie bestaat uit 3 onderdelen. Het belangrijkste is de massage, die erop gericht is het bloed af te voeren uit de aderen en zo de conditie van de aderwand en de huid te verbeteren. Daarnaast worden oefeningen en leefregels gegeven en doorgesproken. Voor een optimaal resultaat van de therapie is het belangrijk dat de cliënt de oefeningen uitvoert en zich aan de leefregels houdt. Zwangere vrouwen, maar ook mensen met bestaande spataderen hebben veel baat bij de therapie. De behandeling begint met een paar wekelijkse behandelingen om na vijf tot zes weken afgebouwd te worden tot eenmaal per vijf of zes weken.Dit na gelang de ernst van de klachten