Dorntherapie

De dornmethode is een behandeling om gewrichten en wervels op een zachte manier recht te zetten. De correctie gebeurt altijd in de beweging zodat er minimale druk of pijn ontstaat. 70% van de mensen heeft last van rugproblemen, welke vaak hun oorsprong in een beenlengteverschil hebben. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken, als de benen niet even lang zijn staat het bekken automatisch ook scheef. Om dit beenlengteverschil op te heffen, maakt men bij reguliere therapievormen het kortere been langer (orthopedische hakverhoging). Bij de Dorn methode wordt juist het langere been op een natuurlijke wijze korter gemaakt. Dit beenlengteverschil kan veroorzaakt worden door o.a. vallen, een misstap en zitten. Dit kan tot allerlei mogelijke klachten leiden

Maar ook in de organen kunnen deze klachten ontstaan, doordat vanuit de tussenwervelschijven de zenuwbanen lopen en die bij scheefstand in de verdrukking komen. Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met daar tussen kraakbeen, bijeengehouden door spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen als het ware iets uit de kom van het heupgewricht ‘getrokken’. Staan we nu op, en glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie, dan wordt de foute houding door het aanspannen van de spieren gestabiliseerd

Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil van wel 3 centimeter ontstaan. Om dit weg te werken zetten we geen verhoging onder het te korte been, maar gaan we het lange been korter maken!

Dit korter maken doet de cliënt zelf, door het uitvoeren van een eenvoudige oefening. Als na het corrigeren van het beenlengte verschil de basis in orde is, gaan we verder met het controleren van het bekken en daarna de wervelkolom. Eventuele wervels die niet in de juiste positie staan, worden gecorrigeerd. Deze correctie vindt plaats tijdens het uitvoeren van een bepaalde beweging. Door deze beweging worden de spieren als het ware voor de gek gehouden en kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken.

De behandeling van de wervelkolom wordt afgesloten met een zachte massage: de Breuss massage, die met name gericht is op het verbeteren van de functie van de tussenwervelschijven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Johannesolie. Deze olie werkt ontspannend bij spierpijn, rugpijn, spit en reumatische pijnen en werkt in op het bindweefsel.

Na de behandeling

Men dient gedurende 3 tot 4 dagen na de behandeling extreem zware arbeid/tillen te vermijden, ook kan er wat spierpijn ontstaan omdat het lichaam aan de nieuwe stand moet wennen. Bij een zwangerschap kan het gebruik van Johannesolie contracties in de baarmoeder opwekken. Vertel de behandelaar dus altijd of u zwanger bent. Drink veel water om de vrij gekomen afvalstoffen af te voeren.